Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: Ψωμί ....Άγιος Βασίλης


Μ ια πολύ ιδιαίτερη ιδέα για το γιορτινό τραπέζι σας, από το tasteofhome.com για την οποία θα χρειαστείτε μια απλή ζύμη για λευκό ψωμί και επιπρόσθετα ένα αυγό, λίγο γάλα και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Σε ότι αφορά την ποσότητα της ζύμης, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχει αυτός ο εξαιρετικά ιδιαίτερος Άγιος Βασίλης, θα χρησιμοποιήσετε από 1/2 έως 1 κιλό αλεύρι, διαμορφώνοντας ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά ανάλογα με την συνταγή που θα επιλέξετε. 

Ακολουθείτε την διαδικασία παρασκευής ψωμιού οποιασδήποτε συνταγής έως και το στάδιο που η φουσκωμένη ζύμη είναι έτοιμη για να την πλάσετε και να την τοποθετήσετε στον φούρνο και αντί να φτιάξετε φρατζόλες ή καρβέλι, χωρίζετε την ζύμη σε 3 κομμάτια. Ανοίγετε με πλάστη ή ένα μπουκάλι το πρώτο κομμάτι δίνοντας ελαφρά μακρουλό και πιο πλατύ στο κάτω μέρος σχήμα. Αυτό θα είναι το βασικό σχήμα της κατασκευής, πάνω στο οποίο θα κολλήσετε το ...μούσι της μορφής το οποίο θα φτιάξετε από το δεύτερο κομμάτι ζύμης αφού το ανοίξετε στο ανάλογο σχήμα και το κόψετε με μαχαίρι σε λωρίδες που όμως δεν θα πρέπει να αποκολληθούν και θα παραμείνουν ενωμένες στο πάνω μέρος της ζύμης. 
Αφού τοποθετήσετε το κομμάτι ζύμης στην θέση του "παίξτε" με τις λωρίδες από ζυμάρι, πλάθοντας και τοποθετώντας την μία πάνω - μέσα στην άλλη ώστε μετά και το φούσκωμα - ψήσιμο να έχουν τον απαραίτητο όγκο
Με τον ίδιο τρόπο από το τρίτο κομμάτι ζύμης δημιουργείτε το καπέλο, μια λωρίδα ακόμη ζύμης για το γείσο του, ένα στρογγυλό μπαλάκι ζύμης για μύτη ακόμη ένα για την ...φούντα του καπέλου και 2-3 ακόμη λωρίδες στις οποίες θα δώσετε μορφή ...μουστακιού.
Ανοίξτε τρυπούλες στη ζύμη στο σημείο των ματιών και τοποθετείστε δύο μαύρες σταφίδες


Χτυπήστε έναν κρόκο αυγού με μια κουταλιά γάλα και αλείψτε ολόκληρη την επιφάνεια της ζύμης. Προσθέστε στο μείγμα του κρόκου κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και αλείψτε το καπέλο και την μύτη.
Σκεπάστε το με λαδόκολλα και ψήστε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και θερμοκρασία 180-200 βαθμούς και περίπου ακόμη 10 λεπτά αφού το ξεσκεπάσετε, έως να αποκτήσει όμορφο χρώμα προσέχοντας όμως διαρκώς να μην σκουρύνει πολύ, αν χρειαστεί σκεπάστε ξανά με λαδόκολλα.


Χρησιμοποιώντας χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι ένα "ψωμί" που ασφαλώς μπορεί και να καταναλωθεί, αν όμως το θέλετε αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού σας μπορείτε και να ψήσετε την ζύμη στο στάδιο που την έχετε αλείψει ολόκληρη με τον μείγμα του αυγού και αφού κρυώσει εντελώς να την επεξεργαστείτε - βάψετε με απλές ακρυλικές μπογιές για κατασκευές.

ΠΗΓΗ: 





from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1zXz0CJ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου