Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Christmas ...MUST



Όσοι  φτάσατε μέχρι εδώ αναζητώντας  μερικά ακόμα διακοσμητικά tips τούτων των ημερών, παραπλανηθήκατε.  

Πρόκειται για πολύ πιο δύσκολες και σύνθετες  "ανανεώσεις" και "ανακαινίσεις"  κατάλληλες όμως για όλους τους ...χώρους είτε έχετε διαμορφώσει την ...ζωή σας σε στυλ ...κλασσικό ...μοντέρνο ...ρομαντικό ή απολύτως ...minimal :)

* Με την πρώτη κιόλας χριστουγεννιάτικη διαφήμιση,  ξεκινά για τους μισούς η ...βουτιά στη χριστουγεννιάτικη "χρυσόσκονη" κάθε τύπου και μορφής και για τους υπόλοιπους η ...κατάθλιψη των γιορτών. Και όπως πάντα και για όλα, το αληθινό νόημα και αυτών των ημερών κρύβεται κάπου στη μέση. Πολύ μακριά κι από την πεποίθηση κάποιων ότι για όλα τα στραβά και τα ανάποδα φταίει το "παραμύθι" των γιορτών κι όσοι χαίρονται μ΄αυτές και εκείνων που είναι σίγουροι ότι αφού είναι γιορτές, όλα μας τα προβλήματα τα λύσαμε.

Όπως όλες οι ιδιαίτερες και γιορτινές ημέρες δεν είναι κι αυτή παρά μια παρένθεση στην ήδη όμως γνωστή και διαμορφωμένη καθημερινότητα όλων μας και το πως ο καθένας μας την αντιμετωπίζει, άμεσα δεμένο με το πως είναι γενικώς η ζωή και η ιδιοσυγκρασία του ...έξω από τις παρενθέσεις. Δεν είναι ίδια τα χριστούγεννα των παιδιών μ΄εκείνα των μεγάλων, καθόλου ίδια των ανθρώπων που έχουν οικογένεια  ή σύντροφο μ΄εκείνους που ζουν μόνοι,  τα χριστούγεννα της πόλης καθόλου δεν μοιάζουν μ΄εκείνα των αγροτικών περιοχών και γενικώς κάθε ...μισογεμάτο ή ...μισοάδειο ποτήρι μπορεί να γεμίζει ή να αδειάζει αντιστοίχως λιγάκι παραπάνω με την αφορμή των γιορτών, αλλά μένει πάντα πιστό στην γενική μας οπτική και συνήθεια  να βλέπουμε τα ποτήρια ...άδεια ή γεμάτα. 
* Γι΄αυτό και μαγικές συνταγές και συμβουλές για να περάσετε "ονειρεμένα" χριστούγεννα  δεν υπάρχουν, οι γιορτές ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι σε θέση να σας κάνουν ούτε ευτυχισμένους ούτε δυστυχισμένους και είναι εκεί, όπως κι όλες οι άλλες μέρες, απλά για να τις χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε κι ανάλογα με το αν έχετε μια τάση στην ..."ευτυχία" ή την ..."δυστυχία" γενικώς. 
Αν λοιπόν δεν είστε ευχαριστημένοι μ΄αυτήν την προσωπική σας οπτική και την σχέση σας με τις γιορτές λάβετε υπόψη σας κι αυτά τα ...must.

* Αρνηθείτε να γίνετε "σκλάβοι" των ετοιμασιών μέχρι τελευταία ώρα ειδικά αν είναι το δικό σας σπίτι που θα φιλοξενήσει τα "ρεβεγιόν" της οικογένειας ή της παρέας.  Τελειώνετε μέρες πριν και με "συνοπτικές διαδικασίες" τις φασίνες, τα ψώνια, τους προγραμματισμούς και κρατήστε εκείνες τις χωρίς δουλειά και υποχρεώσεις ημέρες για να  ξεκουραστείτε, να δείτε δικούς σας ανθρώπους ή να κάνετε μια ξένοιαστη βόλτα στους στολισμένους δρόμους, έτσι. Χωρίς πρόγραμμα και προορισμό


* Αν έχετε μικρά παιδιά ...συντηρήστε  όλους τους χριστουγεννιάτικους μύθους με όσο κόστος αντέχετε σε χρήμα και χρόνο. Στολίστε μαζί τους το σπίτι δημιουργώντας μια πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, φάτε όλοι μαζί αυτές τις μέρες που ούτε το ωράριο της δουλειάς ούτε εκείνο του σχολείου σας το απαγορεύει, παίξτε μαζί τους και ορκιστείτε ότι ναι ...υπάρχει αι βασίλης, μέχρι που να το πιστέψετε κι εσείς. Ειδικά αυτές οι γιορτινές ημέρες "καταγράφονται" στην μνήμη των παιδιών ανεξίτηλα κι αν δεν υπάρχει ένα πραγματικά  σοβαρό ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός απ΄αυτά που όλους μας απασχολούν αυτές τις σκληρές εποχές,  μην γεμίζετε την ψυχή και τις μελλοντικές τους αναμνήσεις από εσάς με ...μιζέρια και ...γκρίζο. Αφήστε τα να  ζήσουν το δικό τους λαμπερό  παραμύθι κι αν είστε ...ικανοί, δανειστείτε λίγη από την αισιοδοξία και το χρώμα του έστω και για τις λίγες αυτές γιορτινές ημέρες.  
*  Να ανοίγετε τα δικά σας πακέτα πολύ σας αρέσει, αλλά όταν έρχεται η ώρα να δώσετε εσείς χαρά στους άλλους, συνήθως ξεκινούν τα "προβλήματα".  «Και τι να πάρω;..» «Και αν θα του/ης αρέσει;..» «Και που να τρέχω μέσα στη κίνηση...» «Και αν είναι ακριβό αυτό που θέλει;...» «Και.....» «Και....» Κι όμως τα δώρα των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι πολύ πιο εύκολα και οικονομικά απ΄όλες τις άλλες περιπτώσεις, γιορτές, γενέθλια κλπ. Γιατί πολύ απλά, το πραγματικό έθιμο των δώρων αυτών των γιορτών, δεν είναι να «ξεπαραδιαζόμαστε» για να πάρουμε στον καθένα ότι πιθανόν του λείπει, αλλά να ανταλλάξουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους, δώρα συμβολικά. Και συμβολικά, σημαίνει... χριστουγεννιάτικα δώρα. Αν λοιπόν δεν αντέχει η τσέπη σας για πολλά - πολλά, που σε τέτοιες εποχές είναι για όλους μας το πλέον πιθανό, γίνετε απλά «πατροπαράδοτοι». Χαρίστε σε όλους κάτι μικρό αλλά γιορτινό, δώστε μεγάλη σημασία στο περιτύλιγμα και κυρίως στην  διάθεση που θα το προσφέρετε. Θα μείνουν όλοι τους ευχαριστημένοι και ουδείς θα ασχοληθεί με το πόσο "αξίζει" σε χρήμα αυτό που του χαρίσατε. Αν όμως παρ΄ελπίδα πέσει στην αντίληψή σας ότι κάποιος ασχολήθηκε, απλά διαγράψτε τον από την λίστα της επόμενης χρονιάς :) 
*  Χωρίς φυσικά να στερηθείτε την συντροφιά των φίλων και της παρέας σας, μην ξεχνάτε ότι τέτοιες μέρες κάτι παραπάνω περιμένουν από την παρουσία και την συντροφιά μας  αυτοί που κάποτε ορκίζονταν σε εμάς ότι υπάρχει αι βασίλης. Βρείτε χρόνο ειδικά αν μένετε μακριά τους να επισκεφτείτε γονείς και στενούς συγγενείς ή καλέστε τους στο δικό σας σπίτι. Οι ηλικιωμένοι αυτές ειδικά τις μέρες γίνονται  εντελώς ...παιδιά. Τις περιμένουν, θέλουν να τις χαρούν και να είναι γι΄αυτούς ζεστές και οικογενειακές κι εσείς μέσα σε όλα που πιθανόν έχετε στο κεφάλι σας αφήστε λίγο χώρο και για την σκέψη ότι όσο περνά ο καιρός όλο και λιγοστεύουν οι γιορτές που θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε μαζί τους.  

*  Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και αγορές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να βρείτε οικονομικά δώρα, να κάνετε μια χαρούμενη βόλτα μαζί με τα παιδιά, αγαπημένους ή φίλους και να συμβάλλετε στους  σκοπούς που το καθένα εξυπηρετεί. Θα αγοράσετε που θα αγοράσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες, κάποια μικρά δώρα  ή στολίδια. Κάντε τo σε τέτοιους είδους "καταστήματα" οι άνθρωποι που θα ενισχυθούν ακόμα και με το πιο μικρό περίσσευμά σας το έχουν μεγάλη ανάγκη.
Το christmas ...shopping δεν είναι παρά μια σύγχρονη συνήθεια του καταναλωτισμού και όχι χριστουγεννιάτικο "έθιμο" και καμιά αληθινή συμμετοχή δεν έχει στο αν θα περάσετε αυτές τις ημέρες πραγματικά "καλά" ή όχι. Σταματήστε λοιπόν την γκρίνια επειδή δεν "σας περισσεύει μία" δεν χρειάζεστε παραπάνω χρήματα απ΄ότι συνήθως για να μαγειρέψετε κάτι γιορτινό, μια χαρά είναι τα περσινά στολίδια σας και κάπως θα τα βολέψετε με όλα αρκεί να ξεκινάτε με την διάθεση να εκμεταλλευθείτε όλα εκείνα που διαθέτετε, σε ...έμψυχο και ...άψυχο υλικό κι όχι της μιζέριας για όλα εκείνα που δεν έχετε. Κανείς δεν τα έχει όλα, γύρω σας υπάρχουν πολλοί που έχουν πολύ  λιγότερα αλλά ίσως δεν τους προσέξατε ποτέ γιατί ειδικά αν έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα χαμογελώντας, δρώντας  κι όχι γκρινιάζοντας. 
*   Ακόμη κι αν είστε απ΄αυτούς που δεν βρίσκουν τίποτα ξεχωριστό και όμορφο στις γιορτές και σχεδόν μισούν τα γιορτινά στολίδια, ακόμα κι αν δεν έχετε καλεσμένους, ακόμα κι αν δεν σας έχουν καλέσει πουθενά και θα περάσετε κι αυτές τις γιορτές «εσείς κι εσείς» ή και μόνο «εσείς», κάντε επιτέλους την ...επανάστασή σας. Σταματήστε να μιζεριάζετε και  να πιστεύετε ότι οι γιορτές δίνουν χαρά μόνο στα παιδιά, τους "χαζούς" και "απλοϊκούς" κι εσείς καλά και ντε ανήκετε στους "ενήλικες", τους "έξυπνους" και "φιλοσοφημένους". Όσο κι αν γκρινιάξετε, γιατί ούτε φέτος θα περάσετε όπως θα θέλατε, γιατί τίποτα δεν είναι όπως το θέλετε, τίποτα δεν θα αλλάξει. Δεν θα γίνετε πλουσιότεροι, δεν θα βρείτε μαγικά το έτερόν σας ήμισυ, απλά επειδή στραβομουτσουνιάζετε και αποφασίσατε ξανά ότι για όλα, φταίνε τα ....«καταραμένα χριστούγεννα». Δείτε ακόμα μια φορά το παραμύθι του Σκρούτζ και βρείτε επιτέλους πια είναι εκείνη η δική σας «τσιγγουνιά», που μάλλον φταίει και με τίποτα δεν είστε ευχαριστημένοι και "γεμάτοι" και δυστυχώς όχι μόνο τις μέρες των γιορτών. Πιθανόν να είναι κοινή για όλους μας και να την λένε ...αχαριστία
Ίσως τελικά το ...πνεύμα και το νόημα των χριστουγέννων να μην είναι τίποτα παραπάνω από εκείνη την στιγμιαία και κρυφή απ΄όλους σκέψη που θα κάνετε κάποια νύχτα με το βλέμμα καρφωμένο στα φωτάκια του δέντρου που αναβοσβήνουν, στο άκουσμα μιας χριστουγεννιάτικης μελωδίας, στην ανάμνηση μιας κιτρινισμένης κάρτας  ή καθώς κουνάτε μια χιονόμπαλλα που μέσα της καθρεφτίζεται παραμορφωμένο το πρόσωπό σας. 
Κι αν αυτή η σκέψη δεν είναι ευχάριστη, έχετε ...έναν χρόνο καιρό μέχρι την επόμενη φορά για να ζητήσετε από τον αι βασίλη που όλοι κρύβουμε μέσα μας να εξαφανίσει και να αλλάξει αυτήν  ακριβώς την σκέψη κι όχι ...το δέντρο ...την κάρτα  την ...χιονόμπαλλα ή την μελωδία, που δεν είναι κάθε φορά παρά το ...όχημα για να ...πάτε και αυτές τις γιορτινές ημέρες, όπως κι όλες τις άλλες, προς τα εκεί που εσείς και μόνο  αποφασίζετε. 












from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1Pm3YxK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου