Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

DIY-KATAΣΚΕΥΕΣ: Μέχρι που και πόσο;



Ο

όρος του Do It Yourself είναι παγκοσμίως καθιερωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες, το 1912 είναι οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές, για να προσδιορίσει κάθε είδους χειροποίητες κατασκευές - μετατροπές και αλλαγής χρήσης αντικειμένων, όπως και της αξιοποίησης κάθε μορφής ανακυκλώσιμων ή άχρηστων αντικειμένων-υλικών για την δημιουργία ενός άλλου και με κύρια κίνητρα ακριβώς την ανακύκλωση αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων
Επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα αυτού που αποκαλούμε "κατασκευάζω" ανεξάρτητα από το μέγεθος, το υλικό, την χρήση της κάθε κατασκευής αλλά και τον καθαρά τεχνικό τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία της. 


Ο διαχωρισμός των DIY από τις, γενικά, χειροποίητες κατασκευές βασισμένες σε μια συγκεκριμένη τέχνη - τεχνική είναι αρκετά λεπτός και σε αρκετές περιπτώσεις δυσδιάκριτος
Κατά βάση ο όρος "DIY κατασκευές" αφορά δημιουργία αντικειμένων που όμοιά τους δεν διατίθενται βιομηχανοποιημένα στο εμπόριο προς ευρεία κατανάλωση, για παράδειγμα η κατασκευή ενός επίπλου από παλέτες, κατασκευές από κονσερβοκούτια, πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, η αλλαγή χρήσης ενός φθαρμένου κιλιμιού χρησιμοποιώντας κομμάτια του για φτιάξετε π.χ μαξιλάρια, οι παιχνιδοκατασκευές από χαρτόκουτα κλπ.  είναι κατηγορίες εξ΄ολοκλήρου DIY κατασκευών, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του βασικού ορισμού (ανακύκλωση-αλλαγή χρήσης-εξοικονόμηση χρημάτων) σε αντίθεση π.χ με το ράψιμο καλύμματος ενός επίπλου με καινούργιο ύφασμα, την δημιουργία μιας γλάστρας  με ψηφιδωτή επιφάνεια ή μια κατασκευή decoupage, που είναι μεν χειροποίητες κατασκευές, όχι όμως της κατηγορίας αυτής, με την έννοια δεν υπάρχει σε αυτές το στοιχείο της "αναδημιουργίας" από κάτι ήδη υπάρχον.

Όπως είναι φυσικό ...αθροίζοντας το πλήθος όλων των κατηγοριών χειροποίητων κατασκευών, έχουμε οδηγηθεί σε νέες ...βιομηχανίες. Τόσο εμπορίας ειδών-υλικών-εργαλείων όσο και εκμάθησης για το πως φτιάχνεται το κάθε τι, όσοι έχετε έστω και λίγο ασχοληθεί με το ...σπορ, γνωρίζετε πως είναι πραγματικά ...αμέτρητες τόσο οι ιστοσελίδες - eshops - καταστήματα με παρόμοιο αντικείμενο όσο και τα μαθήματα-σεμινάρια για κάθε τύπο κατασκευής και αυτό δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που εντείνεται όσο πιο πολύ χειροτερεύουν οι γενικές οικονομικές συνθήκες. 
Οι λόγοι δεν είναι μόνο εκείνοι της εξοικονόμησης χρημάτων, για να δημιουργήσουμε ή να αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο κάθε μορφής χρηστικά-διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι ή για δώρα, αντί να αγοράσουμε κάτι, αλλά και αυτοί της ...εκτόνωσης μέσω μιας δημιουργικής απασχόλησης, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ό,τι και αν είναι αυτό που θα ...φτιάξουμε με τα χέρια μας, αυτή είναι μια διαδικασία ψυχολογικής αποφόρτισης που μας βοηθά να νοιώσουμε χρήσιμοι, δημιουργικοί και να ...ξεχαστούμε από όσα καθημερινά μας ...πλακώνουν, με λίγα λόγια όσο πιο πολύ ...στριμωχνόμαστε τόσο περισσότερο ...φτιάχνουμε. 

Στα πλαίσια αυτού του ...καταιγισμού, ιδεών-υλικών και δυνατοτήτων για να φτιάξετε το ο,τιδήποτε, σαφώς κατ΄αρχήν εμπεριέχεται το στοιχείο της "υπερβολής" σε ό,τι αφορά την ίδια την ιδέα
Για παράδειγμα σε κάποιον μπορεί να φαίνεται "ακραία" η δημιουργία π.χ ενός φωτιστικού για την κουζίνα χρησιμοποιώντας ένα παλιό κόσκινο στο οποίο θα προσαρμοστεί ντουί και καλώδιο, για κάποιον άλλον αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, κάποιος μπορεί να θωρήσει ένα γραφείο από παλέτες μια "φτηνιάρικη" και χωρίς αισθητική δημιουργία και να προτιμήσει ένα έτοιμο του εμπορίου από βιομηχανοποιημένο ξύλο, από κάποιον άλλον αυτή θα εκτιμηθεί ως μια σωτήρια άκρως οικονομική και πρακτική λύση για τον δικό του χώρο, κάποιοι μπορούν να θεωρούν τη βάση ενός κρεβατιού από τσιμεντόλιθους μια κακόγουστη πρόταση για κάποιους άλλους αυτή μπορεί να είναι Η λύση για να ...χτίσουν ένα κρεβάτι μέσα σε ελάχιστη ώρα με πολύ μικρό κόστος.
Γενικά, σε αυτόν τον τύπο υπερβολής, τα πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά, οπουδήποτε μπορεί εύλογη απάντηση να αποτελεί: "εμένα αυτό μου αρέσει" ή "εμένα αυτό δεν μου αρέσει", δεν υπάρχει πεδίο γενικών θεωρήσεων και κανόνων


Υπάρχουν όμως στο κεφάλαιο "DIY-Κατασκευές" 2 άλλες, βασικές κατηγορίες "υπερβολών" που, ανεξάρτητα από το γούστο του καθενός, είναι ικανές να ...καταστρέψουν τελικώς το αποτέλεσμα και να ακυρώσουν τελικά τις αρχικές προθέσεις  όποιου  καταπιάνεται με την δημιουργία οποιασδήποτε μορφής αντικειμένων, αφ΄ενός δηλαδή να εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες ενός χώρου και αφ΄ατέρου να βελτιώσει την αισθητική-διακόσμησή του. 

1. Η υπερβολή στον αριθμό χειροποίητων κατασκευών που ...αντέχει ένα σπίτι. 

Προφανέστατα και πρωτίστως εξαρτάται βεβαίως από το μέγεθός του. Αλλά μιλώντας για ένα μέσο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας εσωτερικούς και πιθανούς εξωτερικούς χώρους, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να ...σηκώσει το αποτέλεσμα του πολύ συχνού ενθουσιασμού μας μπροστά σε μια ιδέα ή κατηγορία κατασκευών όταν αναφωνούμε "θέλω να τα φτιάξω όλα".  Λογικό αλλά τελικά ...πρέπει; :)

Η συσσώρευση αντικειμένων που κραυγάζουν "κοιτάξτε εγώ τι έφτιαξα" σε έναν χώρο, αντί τελικώς να βελτιώνει την αισθητική του, τον κάνει και μοιάζει με ...εργαστήρι χειροτεχνίας. 

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι σας αρέσει ή βρίσκετε εύκολες και προσιτές τις κατασκευές decoupage. Θα φτιάξετε 1,2,3,4 θα τις τοποθετήσετε στο σπίτι. Θα φτιάξετε μερικές ακόμη πιθανώς για κάποια δώρα. Και μετά; Πόσα τέτοιας μορφής αντικείμενα μπορεί να ...αντέξει ο χώρος σας και να παραμένει καλαίσθητος; Λατρεύετε π.χ τα κηροπήγια από άδεια βάζα, τις κατασκευές από βότσαλα, θαλασσόξυλα κλπ. Πόσα τέτοια αντικείμενα τοποθετημένα πχ σε ένα καλοκαιρινό μπαλκόνι μπορεί να θεωρηθεί ότι πραγματικά το διακοσμούν και όχι τελικώς το ...πνίγουν, πόσα π.χ βαμμένα βάζα μπορεί να ...αντέξει μια κουζίνα, πόσες γλάστρες ή κάθε μία επεξεργασμένες εξωτερικά και με άλλη τεχνική-χρώματα χωρούν σε μια αυλή που τελικώς θα μοιάζει με ...δειγματολόγιο σε φυτώριο; :)

Αν σε αυτήν την αντικειμενική δυσκολία ενός συγκεκριμένου χώρου προσθέσουμε και ότι πολύ συχνά δεν είναι μία αλλά περισσότερες οι κατηγορίες κατασκευών που μας αρέσουν, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε ένα σπίτι που κάθε 2-3 μέτρα θα υπάρχει και κάτι διαφορετικό και χειροποίητο. Δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να ...συμβεί διακοσμητικά, όσο τέλεια κι αν προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε.
Ή λοιπόν θα πρέπει εκτός από 2-3 μεγάλα κομμάτια που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε να συγκεντρώσετε όλα τα υπόλοιπα σε ένα σημείο (ραφιέρα, βιβλιοθήκη, τραπέζι κλπ) με την μορφή μιας χειροποίητης ...συλλογής ή ...αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τις κατασκευές :) να τα αποσύρετε από την δημόσια θέα και να τα εναλλάσσετε τακτικά, αποφεύγοντας έτσι το "φόρτωμα" της γενικής εικόνας του σπιτιού. 


Ένα στοιχείο που επίσης μπορεί τελικά αντί να βελτιώσει να υποβαθμίσει την αισθητική ενός χώρου, είναι η προσπάθειά μας να μειώσουμε το κόστος κάθε κατασκευής. 
Αν για παράδειγμα σας αρέσει η τεχνική των stencil, που όμως δεν είναι και από τα πιο οικονομικά υλικά κατασκευών, είναι πολύ φυσιολογικό να προμηθευτείτε 1-2 κομμάτια. Συχνό αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα σχέδια να αποτυπώνονται και να επαναλαμβάνονται πάνω σε ...10 διαφορετικές επιφάνειες-κατασκευές που τα έχετε χρησιμοποιήσει, μέσα στον ίδιο χώρο. Στον τοίχο, σε ξύλινα αντικείμενα επεξεργασμένα με τεχνικές, σε ένα έπιπλο που αναπαλαιώσατε κλπ. Είναι μια πολύ κουραστική επανάληψη οπτικά, που τελικώς καταλήγει στο καμία από όλες αυτές τις επιφάνειες, ούτε και η δουλειά σας,  να μην αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε. 

Η μόνη λύση λοιπόν, ό,τι και αν είναι αυτό που σας αρέσει να φτιάχνεται είναι το ...μέτρο
Εκτός βεβαίως και αν αφού καταλήξετε ποιοι είναι οι τύποι κατασκευών που προτιμάτε ή τα καταφέρνετε καλύτερα, αποφασίσετε να αξιοποιήσετε επαγγελματικά αυτό το ενδιαφέρον, επενδύοντας ασφαλώς και ένα ποσό για την σωστή εκπαίδευση σας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να πετύχετε


1. Η υπερβολή στον αριθμό χρησιμοποιούμενων στοιχείων πάνω στο ίδιο  αντικείμενο και η ποιότητά τους. 

Πολύ συχνά μπορεί να αποβεί καταστροφικότερη και από αυτήν της υπερβολής αριθμού χειροποίητων κατασκευών μέσα σε έναν χώρο.
Και εδώ η προσπάθεια μείωσης του κόστους, παίζει καθοριστικό ρόλο.
Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μετατρέψετε ένα κονσερβοκούτι ή ένα άδειο βάζο σε κηροπήγιο. Κάπου βλέπετε ένα σχέδιο με λινάτσα και δαντέλα. Δεν θέλετε να διαθέσετε το ποσό αγοράς των υλικών και αποφασίζετε να ...αυτοσχεδιάσετε αντικαθιστώντας την λινάτσα με ένα οποιοδήποτε ύφασμα, την δαντέλα με ...πλαστική κορδέλα περιτυλίγματος. Αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι αισθητικά δεν έχει την ίδια όψη με το αρχικό σχέδιο και για να το ...βελτιώσετε, προσθέτετε μια τρέσα, 1-2 κουμπιά, ό,τι σας βρίσκεται πρόχειρο. To παραδεχτείτε ή όχι το τελικό αποτέλεσμα, αισθητικά, δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνο από το οποίο πήρατε την ιδέα. :)

Γενικά, το "φόρτωμα" πάνω στο ίδιο αντικείμενο είτε με στοιχεία είτε με πολλές διαφορετικές τεχνικές είναι μια διαδικασία που, για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα, αποτελεί εμπειρία.
Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι ως αρχάριοι να αντιγράφετε πιστά μια γενική ιδέα, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις αποχρώσεις της. Με τον καιρό είναι σίγουρο ότι θα φτάσετε στο επίπεδο να μπορείτε και μόνοι σας να συνδυάζετε με επιτυχία υλικά-τεχνικές-αποχρώσεις.  


Αναζητείστε οικονομικές "πηγές" για τα υλικά, το internet είναι ...πλημμυρισμένο από eshops και καταστήματα, ψάξτε λίγο παραπάνω για να βρείτε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε στην καλύτερη τιμή ή αν έχετε διαθέσιμα "άχρηστα" υλικά π.χ υφάσματα, χρώματα κλπ. αναζητείστε ιδέες βασισμένες σε αυτά ακριβώς, ώστε πραγματικά να τα αξιοποιήσετε με όμορφο τρόπο και όχι απλώς να τα ...ξεφορτωθείτε από το πατάρι ή την αποθήκη. 

Εν ολίγοις, οι κατασκευές κάθε μορφής είναι μια πραγματικά δημιουργική, άκρως χαλαρωτική και εξαιρετική από όλες τις απόψεις ενασχόληση, όμως ακόμη κι όταν ασχολείστε με κάτι σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο σκεφτείτε και οργανώστε λίγο τον τρόπο δουλειάς και σκέψης σας σαν ...επαγγελματίας. Πριν ξεκινήσετε, ειδικά σε ό,τι αφορά καθαρά διακοσμητικά αντικείμενα, σκεφτείτε τι ακριβώς χρειάζεστε για να γίνουν σωστά, με ποιον τρόπο θα τα αξιοποιήσετε μέσα στο σπίτι και γενικά σκεφτείτε λίγο σαν να επρόκειτο να ...αγοράζατε και όχι να σας χάριζαν αυτό που θα φτιάξετε ακόμη και εάν το κόστος του ήταν μικρό. Θα το κάνατε; Αν ναι, τότε και μόνο τότε, ξεκινήστε. :)


from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1NH2Gru
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου