Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΤΡΑΓΙΚΟΣ απολογισμός του σεισμού στο Νεπάλ- Εκατοντάδες οι νεκροί- Ερευνών συνέχεια

ΤΡΑΓΙΚΟΣ απολογισμός του σεισμού στο Νεπάλ- Εκατοντάδες οι νεκροί- Ερευνών συνέχεια
Στους 449 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με ην αστυνομία, από τον ισχυρό σεισμό 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Από το σεισμό κατέρρευσαν κτήρια στην πρωτεύουσα Κατμαντού μεταξύ των οποίων και ένας ιστορικός Πύργος εγκλωβίζοντας δεκάδες επισκέπτες. Από το σεισμό προκλήθηκαν χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ποκάρα και χαρακτηρίζεται «ρηχός» καθώς είχε στιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων, ενδεχομένως εκατοντάδων, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Νεπαλέζος διπλωμάτης που απασχολείται στο Νέο Δελχί.

«Έχουμε λάβει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικών αγαθών στο Νεπάλ» δήλωσε ο Κρίσνα Πράσαντ Ντακάλ, ανώτερο στέλεχος της πρεσβείας του Νεπάλ.

«Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πιθανόν σκοτωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στο Κατμαντού και τη Ποκάρα» μία τουριστική πόλη, προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, από την πλευρά της κυβέρνηση του Νεπάλ είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον 114 νεκροί, ενώ η πρώτη εκτίμηση της αστυνομία έκανε λόγο για 108, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά στη συνέχεια.

«Στο Κατμαντού έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα οι θάνατοι 71 ανθρώπων» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ο Λάχμι Πράσαντ Ντακάλ.
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπακταπούρ, προσέθεσε ο ίδιος.

Ένα κορίτσι 15 ετών έχασε τη ζωή του στην Ινδία, στα σύνορα με το Νεπάλ, όταν κατέρρευσε τοίχος μετά τον σεισμό, ενώ ένα παιδί σκοτώθηκε από άγαλμα που έπεσε σε πάρκο έξω από το Κατμαντού μεταδίδει το Reuters. Ακόμα ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πύργου του 19ου αιώνα.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ' όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκτός από τον νεκρό που ανασύρθηκε ήδη, έχει εντοπιστεί άλλο ένα πτώμα σε μικρή απόσταση.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί πολλοί άνθρωποι που φέρουν κατάγματα σε χέρια και πόδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος.

O ισχυρός σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στην περιοχή του όρους Έβερεστ, ενώ εγείρονται φόβοι για την τύχη όσων βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου ένα μάλιστα χρόνο αφότου μία χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή.

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.
«Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα μια τεράστια χιονοστιβάδα» προσέθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.
«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους» απηύθυνε έκκληση.
Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

naftemporiki.gr, Reuters, ΑΜΠΕ



from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1Ersjwk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου