Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΚΗΠΟΣ: ΓΛΑΣΤΡΕΣ μέσα ΚΟΡΜΟΥΣ



Κ

κορμοί μεγάλων δέντρων που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους ή καταστράφηκαν πρόωρα από κάποια άλλη αιτία και που πολύ δύσκολα ξεριζώνονται ολοσχερώς, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο στην διαμόρφωση του κήπου αν μετατραπούν σε ...γλάστρες ή ...κασπώ


Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχει στην αυλή σας ένα τέτοιο κατεστραμμένο δέντρο, αλλά σας αρέσει η ιδέα, σε μάντρες με καυσόξυλα θα βρείτε κομμάτια άκοπων κορμών το ίδιο κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση. 
Αν χρησιμοποιήσετε τέτοιους "καθαρούς" κορμούς, θα χρειαστεί μόνον να απομακρύνετε ένα μέρος από το εσωτερικό ξύλο ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε μια ποσότητα χώματος ή μια γλάστρα.  
Όσο πιο συμπαγές είναι το ξύλο τόσο δυσκολότερη είναι η όλη διαδικασία και σε κάθε περίπτωση θα το κάνετε τμηματικά και σιγά σιγά χρησιμοποιώντας καλέμι και σφυρί ή πριόνι κόβοντας κάθετα μικρά κομμάτια που στην συνέχεια θα απομακρύνετε "χτυπώντας" και "σκάβοντας" με όποιον τρόπο- εργαλείο σας εξυπηρετεί καλύτερα. 
Σε κομμάτια σαθρών κορμών από κατεστραμμένα δέντρα η διαδικασία αυτή είναι κατά πολύ απλούστερη αλλά επιπρόσθετα, πριν την τοποθέτηση χώματος, θα χρειαστεί να απομακρύνετε κάθε εστία μικροοργανισμών, να ...νεκρώσετε δηλαδή εντελώς το ξύλο, ώστε να μην κινδυνεύει ότι φυτέψετε από ζιζάνια και ασθένειες. 
Μπορείτε να το κάνετε είτε καίγοντας με ένα φλόγιστρο το εσωτερικό μέρος του κορμού είτε ρίχνοντας στο εσωτερικό ένα μείγμα αλατόνερο. Πριν τοποθετήσετε το χώμα καθαρίστε πολύ καλά με ζεστό νερό και αφήστε τον κορμό να στεγνώσει εντελώς. 
Η ποσότητα χώματος που θα χρειαστεί να τοποθετήσετε εξαρτάται από το είδος που θα τοποθετήσετε μέσα σε μια τέτοια ...γλάστρα. Τα παχύφυτα είναι ιδανικά για αυτήν την χρήση αφού τα περισσότερα είδη τους αναπτύσσουν ρίζες ακόμη και σε ελάχιστο χώμα. 

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε κορμούς με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να μπείτε στην διαδικασία να "σκαλίσετε" το εσωτερικό μέρος, μπορείτε απλώς να ...ακουμπήσετε πάνω τους χαμηλές γλάστρες με είδη που θα αναπτύσσονται με τρόπο ώστε σταδιακά το φύλλωμά τους θα καλύψει την γλάστρα και το πάνω μέρος του κορμού. 
"Γλάστρες" μέσα σε κορμούς μπορείτε να φτιάξετε κόβοντας τους κορμούς είτε οριζόντια είτε εγκάρσια, όπως και αξιοποιώντας πιθανόν τις περισσότερες από μια εσοχές που διαθέτουν. Κορμοί μικρότερου μεγέθους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτήν την χρήση και σε μπαλκόνια, εσωτερικούς χώρους ή και ως επιτραπέζιες συνθέσεις, ενώ ο εξωτερικός φλοιός των κορμών, αν θέλετε, μπορεί να αφαιρεθεί και το ξύλο να περαστεί με ένα προστατευτικό βερνίκι.  





























 










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
http://ift.tt/1xxAUpk










from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1RLcRA9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου